Geri dönüşüm sektörünün buluşma noktası RePlast Eurasia kapılarını açtı!
Artan plastik ham madde fiyatları fuara ziyaretçi akınına sebep olduPlastik ve elyaf geri dönüşüm sektörünün önemli buluşmalarından biri olan RePlast Eurasia – 3. Plastik ve Elyaf Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Ham Maddeleri Fuarı kapılarını açtı. Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. organizasyonunda, PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği iş birliğinde düzenlenen fuar, 26–28 Mart 2026 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde tüm dünyadan sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.
Sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi yaklaşımının merkezde olduğu fuar, geri dönüşüm teknolojilerinden ham madde üretimine kadar sektörün tüm değer zincirini tek platformda buluşturuyor. Türkiye’de plastik ve elyaf geri dönüşüm teknolojileri ile ham maddelerine odaklanan ilk ve tek fuar olma özelliği taşıyan RePlast Eurasia, ulusal ve uluslararası paydaşları bir araya getirerek yeni iş birliklerine zemin hazırlıyor. Fuarın açılış töreni; T.C. İstanbul Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Fatma Canan Nilüfer Dora ve Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Geri Dönüşümün Tüm Bileşenleri Aynı Platformda
Fuarda plastik geri dönüşüm makineleri ve teknolojileri, toplama ve ayrıştırma sistemleri, sertifikasyon ve test hizmetleri, petrokimya ve geri dönüştürülmüş ham maddeler ile iplik ve elyaf geri dönüşüm makineleri sergileniyor. Plastik üreticilerinden ambalaj ve otomotiv yan sanayisine kadar geniş bir sektör yelpazesini kapsayan organizasyon, üreticiler, tedarikçiler ve yatırımcılar için önemli bir iş geliştirme platformu sunuyor.
RePlast Eurasia’nın, Uluslararası İstanbul İplik Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi, geri dönüşüm ve tekstil sektörleri arasında önemli bir sinerji yaratıyor. RePlast Eurasia Fuarı plastik ve elyaf geri dönüşüm teknolojilerini ve yenilikçi ham maddeleri öne çıkarırken, Uluslararası İstanbul İplik Fuarı ise tekstilde sürdürülebilirliği, tekstil sektörünün geri dönüştürülmüş malzemelerle katma değerli ürünlere dönüşünü temsil ediyor. Geri dönüştürülmüş ham maddelerin tekstil üretiminde kullanımına yönelik çözümler, sürdürülebilir üretim anlayışının iki farklı sektörde nasıl kesiştiğini ortaya koyuyor.
Her İş Birliği, Sürdürülebilir Sanayi Vizyonuna Katkı
Uluslararası katılımcı ve ziyaretçi yapısıyla dikkat çeken organizasyonun açılışında konuşan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, şunları söyledi:
“Bugün burada yalnızca bir fuarın kurdelesini kesmiyor, aynı zamanda sanayimizin ve ülkemizin geleceğini kökten şekillendirecek olan yeşil dönüşüm yolculuğunda hep birlikte çok güçlü, kararlı ve tarihi bir adım atıyoruz. Dünyamızın içinden geçtiği bu kritik dönemde, iklim değişikliği ile çok boyutlu mücadele, çevresel sürdürülebilirliğin kalıcı olarak sağlanması ve yeşil dönüşüm vizyonu artık kurumlar için bir tercih veya sosyal sorumluluk olmaktan tamamen çıkmıştır. Bu kavramlar, küresel rekabetin, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın ve modern sanayi politikalarımızın ayrılmaz, kalbinde yer alan birer yapı taşı haline gelmiştir. Döngüsel ekonomi modeline geçiş, geleceğin dünyasında var olmanın yegâne anahtarıdır. İşte tam bu noktada RePlast Eurasia Fuarı, sadece bir sergileme alanı değil; bu devasa dönüşüm sürecinde plastik geri dönüşüm sektörümüzün kaslarını güçlendiren, ezber bozan yenilikçi teknolojileri vitrine çıkaran ve sınırları aşan uluslararası iş birliklerine stratejik bir zemin hazırlayan vizyoner bir platform olarak öne çıkmaktadır. Sektörün rotasını çizen öncü firmaları, vizyoner yatırımcıları ve değerli profesyonelleri ortak bir amaç etrafında bir araya getiriyoruz.
Bu yıl fuarımızda 70’in üzerinde seçkin katılımcıyı ve dünyanın dört bir yanından gelecek binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz sadece rekor bir ticaret hacmi yaratmak değil; aynı zamanda kalıcı değer üreten bir iş birliği ekosistemi inşa etmektir. Şunu çok iyi biliyoruz ki: Burada kurulacak her doğru temas, atılacak her imza ve filizlenecek her iş birliği, ülkemizin 'sürdürülebilir sanayi' vizyonuna doğrudan, ölçülebilir ve paha biçilemez bir katkı sağlayacaktır”
Türkiye İçin Stratejik Fırsat
PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu da fuarın açılışında yaptığı değerlendirmede geri dönüşüm sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bugün geldiğimiz noktada atık, yalnızca bertaraf edilmesi gereken bir unsur değil, yüksek katma değerli bir ham madde haline geldi. Avrupa başta olmak üzere birçok pazarda geri dönüştürülmüş içerik kullanımı artık bir tercih değil, zorunluluk haline geliyor. Örneğin Avrupa’da otomotiv sektöründe kullanılan plastiklerde yüzde 25 geri dönüştürülmüş ham madde kullanılması isteniyor. Bazı ürünlerde ise yüzde 30 geri dönüştürülmüş içerik şartı bulunuyor. Bu kriterleri karşılamadan Avrupa’ya ihracat yapmak mümkün olmayacak. İşte bu dönüşümün desteklenmesi açısından İstanbul’da üçüncü kez düzenlediğimiz RePlast Eurasia Fuarı büyük önem taşıyor. Türkiye, atacağı stratejik adımlarla küresel geri dönüşüm endüstrisinde önemli bir üs haline gelebilir. Bu sene ayrıca İsrail ve ABD’nin İran’a saldırısını kullanarak ham madde fiyatlarını fahiş fiyatlara çıkaran petrokimya sektörüne en büyük alternatif olması sebebiyle geri dönüşüm ham maddelerine yoğun talep olduğunu ve fuara ziyaretçi akını olduğunu da görüyoruz”
Türkiye’nin bu süreçte önemli bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Güçlü sanayi altyapımız, coğrafi konumumuz ve üretim kabiliyetimiz sayesinde Türkiye, geri dönüşüm alanında bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip. RePlast Eurasia gibi platformlar, sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü artırırken, ülkemizin bu alandaki konumunu daha da güçlendirecek” dedi.
20 AB Ülkesine İhraç Edilen Ürünler Türkiye’de Yasaklanıyor
Çevre Şehircilik Bakanlığı’nca gündeme alınan plastik tek kullanımlık ürünlerle ilgili yasakçı mevzuatı da gündeme getiren Eroğlu: “AB bugün 27 ülkeden oluşuyor ve Türkiye bu ülkelerin yaklaşık 20’sine ‘tek kullanımlık’ olarak tanımlanan hijyen plastik ürünleri ihraç ediyor. Bu veri tek başına şunu açıkça ortaya koyuyor: Eğer bu yasaklar sahada tam uygulanıyor olsaydı, Türkiye’nin bu ülkelere ihracatının devam etmesi mümkün olmazdı. Kanun yapıcıların yalnızca Ticaret Bakanlığı verilerine bakması dahi, Avrupa’da bu yasakların pratikte uygulanmadığını açık ve net şekilde görmelerini sağlayacaktır. Bugün Avrupa’nın yönü nettir: Yasak değil, döngüsel ekonomi ve rekabetçi sanayi Türkiye’nin ise, Avrupa’nın terk etmeye başladığı bu yaklaşımı gecikmeli ve daha sert şekilde uygulamaya çalışması, stratejik bir hatadır. Çözüm; plastik geri dönüşümüdür, bu fuar bu sebeple de ekonomimiz ve çevremiz açısından çok önemlidir”
Uluslararası Ticaret ve İş Birlikleri İçin Platform
RePlast Eurasia, yalnızca bir fuar olmanın ötesinde, sektör temsilcilerinin yeni pazarlara erişim sağladığı, teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiği ve iş birlikleri geliştirdiği bir ticaret platformu olarak öne çıkıyor. Uluslararası katılımcı ve ziyaretçi yapısıyla dikkat çeken organizasyon, geri dönüşüm sektöründe sürdürülebilir büyümeye katkı sunmayı hedefliyor.
Konferans ve Ödül Töreni, Sektörün Gündemini Belirliyor
Öte yandan fuarın ilk gününde düzenlenen 3. PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Konferansı, sektörün küresel ölçekteki gelişmelerini ve yeni trendlerini gündeme taşıyor. Türkiye’den ve dünyadan uzman isimlerin katıldığı konferansta, geri dönüştürülmüş plastik kullanımı, sertifikasyon süreçleri ve farklı sektörlerdeki uygulamalar ele alınıyor. Konferansta, 'Plastik Geri Dönüşümünde Uluslararası Perspektif: Küresel Gelişmeler ve Yeni Trendler', 'Geri Dönüştürülmüş Plastik İçeriğinin Üretimi ve Sertifikasyonu: Makine Teknolojileri, Prosesler ve Doğrulama Sistemleri' ve 'Otomotiv Sektöründe Geri Dönüşüm Plastik Kullanımı ve Tedarik İmkanları' başlıklı 3 panel düzenleniyor.
Aynı kapsamda düzenlenen PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri töreninde 'Otomotiv, Elektrikli veya Elektronik Ürün', 'Altyapı ve İnşaat Malzemeleri', 'Ev, Mutfak Gereçleri ve Eğlence', 'Plastik Paketleme ve Ambalaj Malzemeleri', 'İnovasyon ve Teknoloji: Ürün Teknolojisi', 'İnovatif Geri Dönüşüm Makineleri' ve 'Plastik Geri Dönüşüm Elçisi' kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.
Otomotiv, Elektrikli veya Elektronik Ürün kategorisinde Burpol Polimer ve Sakarya Üniversitesi; Altyapı ve İnşaat Malzemeleri kategorisinde KMO Anadolu Otoyol İşletmesi & Hatko Kauçuk, Metroplast Ambalaj ve Gurbetçiler Plastik firmaları; Ev, Mutfak Gereçleri ve Eğlence kategorisinde Sem Plastik & McDonald’s, Re-Arte Plastik & Taşkın İnşaat ve Marangon Creative Works firmaları; Plastik Paketleme ve Ambalaj Malzemeleri kategorisinde Netpak Ambalaj , Recyloop Sürdürülebilir Ambalaj ve Biomatea Biyoteknoloji firmaları; İnovasyon ve Teknoloji: Ürün Teknolojisi kategorisinde Sabancı Üniversitesi & Beko, Icarbon Kimya Ar-Ge Mühendislik ve Turanlar Geri Dönüşüm firmaları; İnovatif Geri Dönüşüm Makineleri kategorisinde E3TAM & Sensor Instruments, Feydaş Makina ve Mühendislik ve Sakarya Üniversitesi firmaları ödül almaya hak kazandı. Sektör için kıymetli bir isim olan merhum Hulusi Şahin, Plastik Geri Dönüşüm Elçisi olarak anıldı. PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri, inovatif projeleri ve iyi uygulamaları öne çıkararak sektörde fark yaratan çalışmaları görünür kılıyor.
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN